Nieuws

Kerst en Oud&Nieuw 2019

Het einde van het jaar komt in zicht. Dit jaar is de praktijk gesloten van dinsdag 24 december 2019 12.00u tot vrijdag 3 januari 2020 8.00u. Team Tandartsenpraktijk Van der Wielen wenst u prettige kerstdagen en een gezond en gelukkig 2020 toe!


Bij- en nascholing

Zaterdag 23 november bezocht een deel van ons team het Ivoren Kruis congres in Amsterdam. Naast het al jaren lopende project "Hou je mond gezond" (de poetslessen) ondersteunt het Ivoren Kruis ook de methode Gewoon Gaaf. Hier zullen wij als praktijk komend jaar mee aan de slag gaan. Doel van die methode is om het aantal gave gebitten in de praktijk omhoog te brengen.

Daarnaast was mondhygiëniste Jisca Hoekstra op vrijdag 22 november aanwezig op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP). Onderwerp daar was het nieuwe classificatie-systeem voor tandvlees aandoeningen.

Tandarts Ian van der Wielen is donderdag 21 november begonnen aan de opleiding Reconstructieve Tandheelkunde Advanced aan de Kliniek en Academie voor Reconstructieve Tandheelkunde van Sjoerd Smeekens in Beuningen. Deze opleiding is het vervolg op de basiscursus, die Ian heeft gevolgd in 2014-2015. Doel is om in de monden waar een ongunstig krachtenspel heeft geleid tot symptomen te komen tot een zo voorspelbaar mogelijk en duurzaam behandelresultaat.


Stage 6e jaars tandheelkundestudent Radboud UMC

Sinds enkele weken loopt 6e-jaars-tandheelkundestudent Redouan El Messaoudi stage in onze praktijk. Op de vrijdagen behandelt hij patiënten onder begeleiding van Eddy of Ian van der Wielen. Zijn stage duurt tot ongeveer half januari 2020.


Hou je mond gezond

In het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’ hebben Jisca Hoekstra (mondhygiënist) en Tara Mulder (stagiaire tandartsassistente) van Tandartsenpraktijk van der Wielen uit Winterswijk afgelopen week de groepen 1/2 en 3/4 van basisschool ’t Kempken uit Meddo bezocht om poetslessen te geven. Tijdens deze poetslessen wordt de leerlingen kennis bijgebracht over de mond en het gebit, tandenpoetsen, gaatjes, tanderosie (oplossen tandglazuur door zuren) en de zeven eet- en drinkmomenten.
Dit gebeurt door een interactieve les te geven waarin de leerlingen alles mogen vragen en hun eigen ervaringen bij de tandarts mogen delen. Op deze manier wordt er geïnventariseerd wat de leerlingen al weten over mondverzorging en welke kennis er nog kan worden bijgebracht. De kinderen mogen zelf ook poetsen in de les en naderhand een tandenborstel, tandpasta en foldertje meenemen, zodat de ouders thuis ook weten wat er besproken is in de les. Kinderen moeten tot 10 jaar nagepoetst worden door hun ouders. Veel ouders weten dit niet, maar het is wel erg belangrijk om gaatjes te kunnen voorkomen.

Tandartspraktijk van der Wielen verzorgt de lessen in het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’, geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis. Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van een tandartsbezoek.

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar (m.u.v. kronen/bruggen en orthodontie) gratis is.


Vacature tandarts (m/v) voor 2-4 dagen per week

Helaas ziet tandarts-medewerker Hanne Lies Schleicher zich na een paar maanden genoodzaakt haar werkzaamheden in onze praktijk te staken. Haar werkzaamheden in haar eigen praktijk hebben een dusdanig hoge vlucht genomen, dat ze daar al haar tijd en energie voor nodig heeft. Als praktijk betreuren wij het dat een grote groep patiënten nu alweer een ander gezicht te zien gaat krijgen.
Daarvoor zijn wij op zoek naar een enthousiaste collega die ons team langdurig wil komen versterken. Tot die tijd zal tandarts Van der Wielen senior weer de maandagen komen werken. Hier treft u een link aan naar de vacature. Wij vragen uw begrip en willen u ook vragen om, waar mogelijk, uw ongenoegen te uiten bij de overheid over het tandartsentekort. Tevens het verzoek om onze vacature onder de aandacht te brengen van uw omgeving.


TP Van der Wielen op Youtube

Vanaf heden vindt u op op Youtube een kort interview met tandartsen Eddy en Ian van der Wielen over hun praktijk. Met dank aan Mixmotion, creative audiovisual media.